Copyright © 2018 Liber Vitae.
Het materiaal op deze website is zuiver informatief. Doe niet aan zelf-medicatie en raadpleeg altijd een arts of apotheker als je klachten hebt.

Algemeen

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Welkom op deze kruiden site.

Mijn naam is Martine. Ik ben meester herboriste, gezondheidstherapeute en gegradueerde verpleegster. Ik ben al meer dan 30 jaar als verpleegkundige aan het werk en heb daarnaast een passie voor kruiden.

Maar wat zijn kruiden eigenlijk? Een kruiden definitie geven is zeer moeilijk. In zowel het oude WNT (Woordenboek der Nederlandse Taal) als in de meest recente Van Dale vind je diverse definities en ieder vindt er wel één die bij hem past...

Botanici hanteren b.v. de definitie die stelt dat kruiden (zaad)planten zijn met niet-houten stengel. Voor hen zijn salie en laurier geen kruiden maar struikjes.

Personen die bezig zijn met voeding hanteren de definitie dat kruiden planten(delen) zijn die aan een gerecht worden toegevoegd om de smaak te verfijnen. Zij beperken zich meestal tot de kruiden die ik als keukenkruiden groepeer.

Voor mensen die bezig zijn met kruidengeneeskunde zijn vooral de bestanddelen van de planten en kruiden van belang en is een kruid alles wat op basis van zijn inhoudstoffen een waarde heeft op medicinaal vlak. Dus ook de eik, de linde en de berk mag men in die optiek als kruiden zien.

Voor mij is het inderdaad die geneeskundige werking van kruiden die er vooral toe doet.  Ik zou het zo verwoorden:

Een kruid is een plant al dan niet aromatisch, die nuttig is voor de mens als verrijking van ons leven (bvb cosmetica, verfkruiden), evenals in onze voeding (bvb in smaak, met tekstuur of door inhoudsstoffen) en die, op één of andere manier door de helende werking, als een symptomatische aanvullende behandeling (in- en/of uitwendig) kan dienen bij een lichamelijke aandoening.

Het is helemaal niet mijn betrachting om op deze site tot een zo correct mogelijke of meest volledige kruiden taxonomie te komen. Noch wordt getracht de families en kruiden zo uitgebreid mogelijk te beschrijven. Ik probeer wel de belangrijke geneeskrachtige kruiden te verzamelen op deze site, en ik beschrijf hun gebruik vandaag en vroeger, hun inhouddstoffen, hun verwerking en natuurlijk hun geneeskrachtige werking. Alle delen kunnen mogelijks gebruikt worden: bloemen, bladeren, stengels, zaden, wortels, schors of bast.

Natuurlijk geef ik ook een paar eigenschappen om te kunnen determineren. Ik behandel weliswaar enige exoten of ingevoerde planten maar beperk me toch vooral tot Europese soorten.

Tenslotte vind ik geschiedenis belangrijk, en de verwerking van kruiden. En vooral hou ik er van om creatief te zijn met kruiden in tal van workshops. Al deze onderwerpen komen aan bod maar het kruiden overzicht per familie en het kruiden register zijn toch wel het meest uitgebreid. 

Ik wens je veel leesgenot.

Martine