Linde (Tilia Cordata)
Laatst aangepast op vrijdag, 24 februari 2012 23:02 Geschreven door Martine maandag, 01 november 2010 15:07
Inhoud: * Historiek * Plantenprofiel * Bloeitijd * Voorkomen * Gebruikte delen * Inhoudsstoffen * Werking * Indicaties * Contra-Indicaties * Bijwerkingen * Interacties * Doseringen * Synergie |
![]() |
Linde (Noma Latinus) |
Familie > Bomen & Struiken |
Historiek
Boomheiligdommen zijn de heilige plaatsen, of cultusplaatsen, van verschillende bevolkingsgroepen verspreid over de hele wereld.
In Europa waren het de Kelten en Germanen die heilige bomen hadden alwaar ze hun rituelen uitvoerden ten behoeve van hun religie.
De linde was gewijd aan Freya, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid maar ook aan Holda, godin van dood en wedergeboorte. In de Nibelungen saga is het blad dat op de rug van Siegfried voor een kwetsbare plek zorgt een linde-blad...
Traditioneel werd er bij deze gemeenschappen ook recht gesproken onder een linde. En ook vergaderd, gedanst, gedronken en bemind.
Men geloofde ook dat men met lindebladeren, bast en as heksen en tovenaars op een afstand kon houden. Daarom werd de linde in heel Europa een huisboom want zij beschermde de mensen tegen het kwaad.
De linde werd dan ook overal in het centrum van dorpen en voor huizen aangeplant. Linde is nog altijd een veel voorkomende plaatsnaam.
Door de hardhandige kerstening doorheen de middeleeuwen evolueerde de 'Freya' verering naar de Mariaverering en kwamen er aan menig lindeboom een 'kapelleke' te hangen of werd er in de stam een holte gemaakt, waarin een kerkbeeld werden gezet (uit lindehout)
Ook de rechtsfunctie is tot lang gebleven. Tot begin van de twintigste eeuw was de Linde de boom waar de vierschaar plaats vomd. Bij die boom werden vier banken in een vierkant geplaatst. Errond werden vier touwen gespannen (geschoren) en daarbinnen werd recht gesproken
Lindebloesemthee, is ‘het middel’ tegen griep, maar helpt ook bij angst, hartkloppingen, indigestie, jicht. leveraandoeningen, maagproblemen, ogen en gezichtsvermogen, reuma, rimpels, slaapproblemen, spit, zenuwachtigheid, zenuwinzinking.
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar een mogelijke rol van de linde in het ecologisch bosbeheer. De linde blijkt in staat de verzuring van de toplaag in een bos tegen te gaan en voedingsstoffen en mineralen voor deze toplaag te behouden. Dit heeft te maken met zijn blad, dat makkelijk verteert en veel mineralen bevat. Hierdoor krijgen allerlei bijzondere en zeldzame voorjaarsbloemen, zoals de witte klaverzuring, de bosanemoon en de daslook een kans.
Plantenprofiel
Bloeitijd
Voorkomen
Gebruikte delen
Inhoudsstoffen
Werking
Indicaties
Contra-indicaties
Bijwerkingen
Interacties
Doseringen
Inwendig: ...
Uitwendig: ....
Synergie