Copyright © 2018 Liber Vitae.
Het materiaal op deze website is zuiver informatief. Doe niet aan zelf-medicatie en raadpleeg altijd een arts of apotheker als je klachten hebt.

Cursus Herborist

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

De plantenwereld is een mysterieuze wereld vol geneeskracht. Sinds eeuwen worden kruiden gebruikt voor het helen van allerlei ziekten en verwondingen.

Het is de bedoeling, na de opleiding van herborist, niet alleen een kennis van de geneeskracht der planten te bezitten en kruidenbereidingen klaar te maken, maar ook  rondleidingen te geven en een kruidentuin te kunnen onderhouden rekening houdend met de groei en teelt van deze planten. Herboristen kunnen aan het werk in vele sectoren: herboristerie, kruidenteelt, reform- en natuurvoedingswinkels, kruidenverwerkende firma's, vertegenwoordiger, cosmetica- en schoonheidssector, horeca. De opleiding is ook zeer verrijkend voor beroepen die bezig zijn met voeding of verzorging.

Als meesterherboriste en conservator van een medicinale kruidentuin (van de Heemkundige kring te Lint) met meer dan 250 geneeskrachtige planten, weet ik dat kennis alleen niet voldoende is, de liefde voor de planten en kruiden is minstens zo belangrijk, het luisteren en voelen, het respect voor de wetten der natuur. Alleen dan kan er een perfecte symbiose zijn waar mens en natuur één worden, een aangename wisselwerking.

In deze cursus komen dan ook diverse onderwerpen aan bod.

In een eerste reeks lessen wordt even kort stilgestaan bij de historische ontwikkeling van de natuurgeneeskunde. Het gebruik van kruiden was immers altijd al zeer belangrijk en over de kruidengeneeskunde is nog veel kennis bewaard gebleven. Zoals je in de introductie kan lezen is ook voor mij die geneeskundige werking van kruiden een belangrijke invalshoek. Een kort overzicht van de geschiedenis van het gebruik van kruiden in het algemeen en van de geschiedenis van de kruidengeneeskunde in het bijzonder vind je hier

Na deze inleiding wordt stil gestaan bij het verwerken van kruiden. De terminologie en de verschillende technieken van kruiden behandeling worden kort toegelicht.

Daarna is het tijd voor het echte werk. Na een kruiden overzicht op familie behandelen we een aantal kruiden.

In het eerste jaar herborist worden 20 kruiden behandeld. Voor elk van deze kruiden zijn enerzijds van belang het plantenprofiel, zijn bloeitijd en voorkomen en anderzijds de gebruikte delen, inhoudsstoffen en werking.
Wat betreft indicaties, contra-indicaties, bijwerkingen, interacties en synergie ligt de nadruk op het passief begrijpen van deze informatie.
De historiek is vooral bedoeld voor de mensen met een passie voor de geschiedenis van de kruiden en hun mythologie, deze invalshoek is ideaal bij rondleidingen!

In het tweede jaar herborist worden nog eens 30 extra kruiden behandeld alsook de families van bomen en struiken, specierijen en exoten, hormoon vervangende planten en giftige planten.  De 20 kruiden van het eerste jaar alsook de verwerking van kruiden worden geacht gekend te zijn en worden dus slechts summier behandeld.

 

De wortels van de gezondheid zitten in de hersenen
De stam ervan zit in de emotie
De takken en bladeren zijn het lichaam.
De bloem van de gezondheid bloeit
Als alle delen samenwerken
- Aziatische volkswijsheid -