Haver (Avena Sativa L.)

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Inhoud: * Historiek
* Plantenprofiel * Bloeitijd * Voorkomen
* Gebruikte delen * Inhoudsstoffen * Werking
* Indicaties * Contra-Indicaties * Bijwerkingen
* Interacties * Doseringen * Synergie
Haver
Haver (Avena Sativa L.)
Familie > Grassen

Historiek

Haver is recenter van oorsprong dan tarwe; beginnende cultivatie vanaf het bronzen tijdperk (3500 tot 600 v. Chr.) en dit vooral Germanen en Kelten. Bij archeologische vondsten in oa. paalwoningen aangetroffen.

Hippocrates, Theophrastus, Galenus, Cato de Oude en Plinius haalden deze plant in hun geschriften aan; het gawas werd door Rome in die tijd eerder als veevoer dan medicinale plant beschouwd.

Haver verovert vanaf de 2de eeuw geleidelijk Europa en wordt vooral in Noord-Europa een belangrijk voedingsmiddel voor mens en paard.

In de middeleeuwen, voor de opkomst van de aardappel (na 1600), was haver een basisvoedingsmiddel met feestelijkheden en offers eraan verbonden; het genoot een uitstekende reputatie omwille van de hoge voedingswaarde en het versterkend effect. Om zijn kalmerende eigenschap werden vroeger al topjes van onrijpe haver op cognac of brandewijn gezet.

Matthiolus (16de eeuw) beval een afkooksel van haver aan bij hoest en havergort bij dunne stoelgang.

Het werd omstreeks 1602 in Amerika ingevoerd.

In 1825 ontdekte de Duitse chemicus Löwig het element broom in haver; farmaceuten stelden vast dat de broomverbindingen kalmerend werken.

In het Oosten werd het ingezet bij opiumontwenning, waar het alcoholisch extract tegenwoordig ook gebruikt wordt bij nikotineontwenning en daarbij goede resultaten geeft.

Kneipp en Dr. Bircher raadden haver aan als voedings- en geneesmiddel, het zou ook zeer versterkend werken bij verzwakking na ziekte en bevalling! 

 

Plantenprofiel

 

 

 

Bloeitijd

 

 

Voorkomen

 

 

 

Gebruikte delen

 

 

 

Inhoudsstoffen

 

 

Werking

 

 

 

Indicaties

 

 

 

Contra-indicaties

 

 

 

Bijwerkingen

 

 

 

Interacties

 

 

 

Doseringen

Inwendig: ...

Uitwendig: ....

 

Synergie

 

 

 

Literatuurlijst en Referenties * Top